Hogyan látja egy édesapa a szülésfelkészítőt?

Tudom, hogy az apukák nem mindig önszántukból jönnek szülésfelkészítőre :) Most egy apuka osztotta meg őszinte tapasztalatait arról, ők mit kaptam a szülésfelkészítőtől és hogyan élték meg a szülést.

Tisztelt Olvasók, leendő Anyukák Apukák!

Őszintén próbálom összefoglalni Kata dúla egyéni szülésfelkészítő tanfolyamával kapcsolatos tapasztalataim. Remélem hozzásegítem a részvételen még vonakodó apuka jelölteket, hogy meghozzák a helyes döntésük. A hölgyektől előre elnézést kérek, de kendőzetlenül fogok írni a szülés és egyéb babafelkészítő tanfolyamokról. Szerintem férfi társaim megértik tanfolyam előtti kétségeim, és kérdéseim.

Adjunk Örömteli Várandósságot Karácsonyra!

Hamarosan közelednek az ünnepek és álmodtam egy merészet, ami a segítségetekkel sikerülhet…

Hetek óta mozgat a gondolat, hogy szeretnék segíteni azoknak a leendő anyukáknak, akiknek nem felhőtlen a babavárásuk.
Nagyon sok szép és közös vállalás volt már, amire büszkék lehetünk. Ünnepi ajándék és játékgyűjtés beteg vagy szegény gyerekeknek, hordozókendők gyűjtése a szülészeteknek, kicsi horgolt polipok és sapik készítése koraszülött babáknak.
Mindenhol beindul a karácsonyi hajsza (is). Sok szervezet gyűjt beteg gyerekeknek, szegény családoknak. Én a kismamáknak szeretnék ajándékozni..

Kismamáknak is Kinesiotaping?

Előfordul, hogy időnként fáj a derekad vagy a vállad?
Úgy érzed a növekvő pocakod egyre nehezebb hordozni?
Ödémásodik a karod, lábad?

Megoldást jelenthet rá a kinesiotaping!

Milyen problémákra kínál megoldást a kinesiology tape?

Szülni, fájdalom nélkül? – Fájdalomkezelési lehetőségek a vajúdás alatt

Szükségszerű, hogy a szülés fájjon? Melyik út vezet ahhoz a szülésélményhez, amely nem a fájdalomról, sokkal inkább egy elsöprő erejű élményről szól? A gyógyszer? A masszázs? Relaxáció? Valami egész más, esetleg ezek kombinációja? Olyan szakemberek beszélnek majd a fájdalomcsillapításról a Születés Hetén, akik a szüléstámogatás különböző ágait képviselik.  Így minden kismama megtalálhatja azt az utat, amelyet a legnagyobb élmény lesz majd végigjárnia.  

Áldott állapot, plusz kilókkal – avagy hogyan nézel a testedre?

Ha várandós vagy az első hónapokban izgatott várakozással tekintesz a testedre, hogy mikor történik már valami szemmel látható változás, mikor kezd el a kisbabáddal együtt a pocakod is növekedni.
Majd ahogy telnek a hetek-hónapok a nagy belső átalakulásod mellett a tested is átalakulásokon megy keresztül és ezt nem mindig könnyű elfogadni.
A várandósságod nem csak óriási lelki változás, de lassan a tested is változik. Élhet benned egy kép arról, hogyan kell(ene) érezned vagy kinézned várandósan.

Babahordozás és szüléskísérés interjú az Alföld Tv-n :)

Még tavasszal a Születés Hete Rendezvénysorozat keretén belül készült riport a helyes babahordozásról és a dúlák munkájáról.
A riport első felében hordozási tanácsadó és ortopéd szakorvos mondja el milyen hordozóeszközt érdemes választani és milyen az anatómiailag helyes horodozás. A riport második felében pedig velem van egy interjú ahol a szülőszobai támogatásról, pozitív szülésélményről beszélgetünk és betekinthést nyújtunk a dúlák munkájába.

 

  https://www.youtube.com/watch?v=lvZLuSIzE9g

Hogyan NEM lehet elkényeztetni az újszülötteket?

 

Szükségletek vs. Vágyak

 Szinte nem találkoztam még olyan leendő anyukával, párral akik ne tennék fel a kérdést: „ Szerinted el lehet kényeztetni a babát?”

 Hányszor hallani, hogy a leendő szülőknek azt mondják:
„ Ne legyen sokat ölben a baba, mert elkényezteted!” , „ Nem szabad sokáig szoptatni, mert rátok kap!” , Külön ágyban aludjon, különben sosem teszitek ki az ágyatokból!”, Hagyd sírni , attól erősödik a tüdeje!”

 … és ehhez hasonló jó tanácsok.

Az újszülötteknek vannak alapvető szükségleteik, amik az egészséges fejlődésükhöz kellenek.

Miért várjunk a köldökzsinór elvágásával?

A köldökzsinór késleltetett elvágása évekkel később jelentkező előnyökkel jár

 A WHO támogatja, hogy a köldökzsinór elvágásával legalább 1 percet várjanak a baba születését követően. Egy tanulmány szerint ez a néhány perc évekkel később az idegi fejlődésben adhat egy kis előnyt.

 Azok a gyerekek, akiknek a köldökzsinórját több, mint 3 perccel a születésük után vágták el, kissé jobb szociális és finommotoros készségekkel rendelkeztek, mint azok a gyerekek, akiknek 10 másodpercen belül elvágták a köldökzsinórját. Az IQ-ban nem találtak különbséget.

 Dr. Heike Rabe (neonatológus, Brighton&Sussex Medical School, Egyesült Királyság) szerint egyre több kutatási eredmény bizonyítja, hogy mind a terminusban született gyerekek, mind a koraszülöttek profitálnak a plusz vérmennyiségből a placentából.

Gátmasszázs, gátvédelem – Hogyan?

 

A gát alapjaiban ép és egészséges szövet, ugyanúgy mint a tested többi része. Nem egy olyan dolog, amit meg kéne javítani, hogy megfelelően működjön. A gát egy rugalmas szövet, ami képes arra, hogy kiengedje a kisbabát. A gát és a hüvely nem kinyúlik a szülés alatt, hanem kitágul, kiengedi a kisbabát és visszaáll eredeti állapotára.

Miért fontos hogyan szülünk, születünk?

Miért fontos, hogy hogyan szülünk és születünk?

Az, hogy hogyan szülünk, az egész életünkben egy örök emlék marad számunkra. Hogyha megkérdeztek egy idős hölgyet, édesanyát vagy nagymamát, akkor bizonyos mozzanatokat kristálytisztán fel tudnak idézni akár 40-50-60 év távlatából is, és ezeket olyan szinten megélni, újraélni, mintha itt és most történne. A szülés alatt annyira nyitott a tudatunk, hogy bizonyos mozzanatok szinte beleégnek a nők emlékezetébe,

Alkategóriák