Szülésterv - Milyen lehetőségeid vannak?

Bizonyára elgondolkodtál már azon milyen lehetőségeid lesznek a szülés alatt. Elképzelted már, hogyan szeretnéd megélni?

Most megkapod tőlem az egyik olyan „tervet”, amit a FelkéSzülés Tréningeken is ki szoktam osztani.

Ezeket a pontokat átgondolva, átérezve közelebbi képet kaphatsz arról, mit is szeretnél.

Mi lenne számotokra a legmegfelelőbb út?

Támogassuk együtt a Magyar Koraszülött és Újszülöttmentő Alapítványt!

A legkisebb jótett is számít! Belegondoltál- e már abba, hogy ha egy újszülött babát azonnal menteni kell, szállítani kell ki oldja meg? 

Vannak babák kik korábban érkeznek, vannak kiket sürgősen műteni kell vagy az ellátó kórházak között szállítani. Nekem a harmadik gyermekem koraszülött lett és ott is szükség volt segítségre. 

Szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy az ilyen krízishelyzetekben gördülékenyen biztosítva legyen a kisbabák megfelelő ellátása, a lehető leggyorsabban! Hiszen van, hogy minden perc számít! 

Ezentúl minden FelkéSzülés Tréningen résztvevő kismama tréningdíjából 1000 Ft-ot eljuttatunk a MAGYAR KORASZÜLÖTT ÉS ÚJSZÜLÖTTMENTŐ ALAPÍTVÁNYNAK. Ezzel is segítve zökkenőmentes, áldásos munkájukat.

Hogyan készülhetsz fel praktikusan a babával nyaralásra?

Komoly fejtörést okozhat, ha kisbabával, kisgyermekkel vagy akár több gyermekkel indultok nyaralni. 
Három gyermekkel és számtalan kalandos utazással a hátunk mögött megosztok veled néhány praktikus tanácsot a napvédelemtől kezdve az utazás közbeni alvásig.


Írj össze listát utazás előtt!
Az én listámon az alábbiak mindig rajta vannak ( mostmár fejben):
Kell egy táska ami minden esetben kéznél van, ebben legyenek a legszükségesebb dolgok! Nincs annál frusztrálóbb érzés, mikor a váltás pelenka a négy bőrönd közül az egyik alján van, de ki emlékszik már melyikbe került…

Az alábbi lista a babád, gyermeked életkorától függően változhat..

Utazás közben amikre szükséged lehet:

Innivaló – A hőségben fontos a folyadékpótlás! Ha a vizet nem hajlandó meginni főzhetsz édesítés nélkül teát az útra (gyümölcsteákat szárított almából, hibiszkuszból pl)

1-2 darab pelenka ha szükséges

1 garnitúra váltás ruha, a kettő még biztosabb.

textilpelenka – tulajdonképpen bármire, ha másra nem árnyékolásra

játékok az útra – ha hosszú útra megyünk van, hogy bevetek néhány új játékot ( vagy olyat amit hónapokkal azelőtt tettem el szem elől). A szülők idegrendszerének kímélőbb, ha nem áll sok apró, ülés alá beejthető darabbol, nem zenél, csörög, csattog :D

gyümölcs, gabonagolyók, keksz vagy egyéb rágcsálnivalók az útra

Zene – jó ha olyat választasz amit a kicsik is szeretnek. Nálunk már megszerették, amit egyébként is hallgatok, így ebből sosincs vita. Nálunk ha utazunk kötelező szóljon a zene az autóban, akkor is ha megállunk, akkor is ha alszanak.

nedves kendők – minden mennyiségben, nem csak pelenkázáshoz. A normál verzió mellé én mindig viszek alkoholos citromos padlótisztító kendőt is. Gyorsan, könnyen fertőtleníthető, ragacstalanítható vele szinte bármi ( pl wc ülőke, autóban kiömlő folyadékok, krémek, sár, hányás és egyéb ragacsok hatékony eltávolítására alkalmas)

Plédek, takarók, párna, nagyobb kendők – Mindig adódhatnak váratlan helyzetek amikor jól jöhet.
Lerobban az autó, beesteledik és fáznak a kicsik, vizesek lesznek, leizzadnak, be kell árnyékolni az autót, útközben kell szoptatni.

Fehér, vékony pamut kalap a kicsiknek! – Így még ha ki is kell vinned a napra, megelőzheted a napszúrást.

Napvédőkrém – Én mindenképpen fizikai fényvédős krémet javasolnék, nem csak a babáknak ( cink – oxid tartalmú). A napvédők 90%-ban tele vannak kőolajszármazékokkal sajnos…
11-15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon!

Érdemes alvásidőre időzíteni az utazást, így legalább egy részét átalussza a baba, kisgyermek. Nekünk az ebéd utáni indulások jöttek be, de tudok olyan babás családot akik éjjel utaznak.

Ha terveztek vinni utazóágyat, indulás előtt néhány nappal már célszerű abban altatni, így megmarad a saját biztonságos tér a kicsinek. Annak ellenére, hogy a helyszín változik, ha az ágy ismerős, az alvós kellékek is ugyanúgy vannak benne, mint otthon sokkal gördülékenyebb az átállás.
Ha még nincsen , akkor érdemes bevezetni egy olyan dalocskát, amit elalvás előtt énekelsz el a gyermekednek. Ha megszokja, megszereti sokkal könnyebb lesz bárhol elaltatnod.
Olykor kitört nálunk az esti pánik, akkor kiváló szolgálatot tettek a mantrák, binaruális hangok és egyéb nyugtató frekvenciák, akár telefonról elindítva is. (Youtube-n is van fent rengeteg: baby sleep music, baby binarual beats, baby sleep OM mantra, solfeggio frequencies, stb. )

A legfontosabb, hogy vedd lazán! Elképzelhető, hogy otthon hagysz valamit, dugóba kerültök vagy bármi egyéb. Döntsd el, hogy remekül fogjátok érezni magatokat és egy picit hagyd otthon az aggódást és csak áramolj együtt az eseményekkel. Tudd, hogy bármi is merül fel könnyedén megoldjátok. A közös utazás pedig egy örömteli kaland lesz számotokra!

Hamarosan folytatom az utazós patikával!

Szeretettel írva: Kovács Katalin

 

                                                        

15 óra vajúdás helyett, hogyan lehet 3 óra alatt szülni? :)

Szeretnéd tudni mitől függ, mennyi ideig tart a szülés? Én is szerettem volna tudni és tulajdonképpen ez indított el a hivatásom felé is. Mi Nők rendelkezünk egy őskóddal. Ha működésbe lép, a szülés simán - akár pozitív élményként megmaradva- történik. Mégsem ezt látjuk a környezetünkben, hanem a negatív élményeket, problémás szüléseket. Mitől nem működik? 

Feltámadás

Van, amikor tudod, mi lesz a vége és mégsem szállsz ki.
Tudod előre, hogy félni fogsz, tudod, hogy fájdalommal fog járni, tudod, hogy nem lesz, aki letörölje a könnyedet, magadra hagynak, és egyedül kell végigcsinálni mindent a sötétben, tudod, hogy oda kell menned és mi lesz a vége – és mégis hagyod, hogy megtörténjen. Hagyod, mert a Sors nagyobb nálad és tiszteletben tartod nagyságát.
Maradsz és megcsinálod, hogy hitelesítsd az életutadat, maradsz, mert előbb vagy utóbb be kell töltened a feladatod úgyis. Félelem, sötétség, szenvedés, szorongás, rettegés, kétségbeesés, vigasztalanság, fájdalom, nyüszítés és zokogás…
Hányszor belehaltunk már az életbe. Mert az élet sokszor úgy hozta, hogy végig kellett menjünk a magunk Via Dolorosa-ján. S amennyi halál, annyi feltámadás. Elhiszed?
Hányszor belepusztultál már az egyedüllét fájdalmába, vagy épp az egyedüllét hiányába, a szeretetlenségbe, az ürességbe, a közönybe vagy a gyűlöletbe, ami körülvett, vagy, ami benned megszületett. Belepusztultál a zajba és a csendbe, belepusztultál a hajszába és a semmit tevésbe, egy vallomásba, amit nem viszonozhattál vagy egy szóba, amit nem kaptál soha meg. Belehaltál egy diagnózisba, belehaltál te magad is egy temetésbe, egy sírba, mert elszakadtatok egymástól.
Belehaltál, megdermedtél, mint egy élettelen test úgy járkáltál az életedben tovább. Lelked megfagyott s úgy tűnt ez örök állapot, ami soha nem szűnik meg jeges űrrel kitölteni teljes önvalódat. Emlékszel ilyenre? Akkor úgy tudtad, nincs más opció, mint ez. Nincs jövő és nincs többé napfény és nincsen reggel. Neked már nincs.
És aztán mégis Valaki minden akadályt átlépve kezébe vette az életed sebét s addig melengette fényes kezében és fénylő tekintetében, mígnem olvadásnak indult dermedtséged és apró csöppekben hullott alá érzelmed gazdag fájdalma.
Mindezeket a könnyeket edénybe gyűjtötte és miután a lelked alkímiája igazgyöngyökké érlelte azokat, gyöngysorrá fűzte és a nyakadba tette. Feltámadásod ékszere ez, viseld büszkén és bátran, méltó embervoltodhoz, törékeny életedhez, lelked gazdagságához. Újjászületésed erénye, - hadd lássa mindenki, aki most még csüggedt és kétségbeesett. Hadd merítsen belőle, belőled erőt és bátorságot. -
Halotti lepledet ragyogó palástként rád terítette, hisz királya, királynője lettél életednek. Már te uralod önmagad, s nem a fájdalom és a keserűség. Nem külső hatalom uralkodik fölötted, hanem a Legnagyobb, ami kormányozhat, életed Ura, aki benned él, lelked legmélyén lakik, ott, ahová soha nem ér a halál dermesztő, jéghideg keze.
Minden sötét éjszaka után reggel jön, minden kétségbeesés után békesség, minden halál után feltámadás, mely fénnyel és békességgel tesz téged magad is fénylővé ás áldássá.
Legyen Áldott Ünneped!
/csomazsuzsannaéva/

Előzd meg a traumatikus szülést

Trauma vagy Katarzis lesz a szülésed?
Tehetsz érte, hogy számodra szép élmény legyen, ne pedig lelki sérüléseket okozó trauma. Mit is értünk (lelki) trauma alatt?

Mi alapján válassz orvost vagy szülésznőt?

Hogyan válasszunk orvost vagy szülésznőt?

 

Mi az amit szeretnél a vajúdásod alatt és mi az amit nem? Milyen szülésre készülsz?

Az alábbi kérdések támpontok ahhoz, hogy tudd mit szeretnél és erre rá is tudj kérdezni a téged ellátó orvostól, szülésznőtől.
Ne tedd fel neki az összes itt szereplő kérdést, válaszd ki a számodra fontosakat!
A válaszok és a kölcsönös szimpátia, bizalom megléte vagy nemléte esetén könnyebben tudsz dönteni. ;)

Hogyan látja egy édesapa a szülésfelkészítőt?

Tudom, hogy az apukák nem mindig önszántukból jönnek szülésfelkészítőre :) Most egy apuka osztotta meg őszinte tapasztalatait arról, ők mit kaptam a szülésfelkészítőtől és hogyan élték meg a szülést.

Tisztelt Olvasók, leendő Anyukák Apukák!

Őszintén próbálom összefoglalni Kata dúla egyéni szülésfelkészítő tanfolyamával kapcsolatos tapasztalataim. Remélem hozzásegítem a részvételen még vonakodó apuka jelölteket, hogy meghozzák a helyes döntésük. A hölgyektől előre elnézést kérek, de kendőzetlenül fogok írni a szülés és egyéb babafelkészítő tanfolyamokról. Szerintem férfi társaim megértik tanfolyam előtti kétségeim, és kérdéseim.

Adjunk Örömteli Várandósságot Karácsonyra!

Hamarosan közelednek az ünnepek és álmodtam egy merészet, ami a segítségetekkel sikerülhet…

Hetek óta mozgat a gondolat, hogy szeretnék segíteni azoknak a leendő anyukáknak, akiknek nem felhőtlen a babavárásuk.
Nagyon sok szép és közös vállalás volt már, amire büszkék lehetünk. Ünnepi ajándék és játékgyűjtés beteg vagy szegény gyerekeknek, hordozókendők gyűjtése a szülészeteknek, kicsi horgolt polipok és sapik készítése koraszülött babáknak.
Mindenhol beindul a karácsonyi hajsza (is). Sok szervezet gyűjt beteg gyerekeknek, szegény családoknak. Én a kismamáknak szeretnék ajándékozni..

Kismamáknak is Kinesiotaping?

Előfordul, hogy időnként fáj a derekad vagy a vállad?
Úgy érzed a növekvő pocakod egyre nehezebb hordozni?
Ödémásodik a karod, lábad?

Megoldást jelenthet rá a kinesiotaping!

Milyen problémákra kínál megoldást a kinesiology tape?

Alkategóriák